Uvoz cvijeća sedam puta veći od izvoza

Bez autora
Jun 26 2011

Proizvodnja i izvoz cvijeća iz BiH i dalje su neuporedivo manji u odnosu na uvezene količine, a za pet mjeseci ove godine uvezeno je sedam puta više cvijeća nego što je izvezeno. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za pet mjeseci 2011. godine u BiH je uvezeno 5.933 tone cvijeća, u vrijednosti oko 8,7 miliona maraka. U istom periodu, BiH je izvezla 296 tona cvijeća, ukupne vrijednosti oko 1,2 miliona maraka. Cvijeće se u BiH najvećim dijelom uvozilo iz Holandije i Italije, a manjim dijelom iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i Njemačke. U preduzeću "Paloma grand" iz Banjaluke, koje se bavi uzgojem i prodajom cvijeća na lokalnom tržištu, te izvozom cvijeća u zemlje regiona, istakli su da se na domaćim prostorima veoma malo uzgaja cvijeće. Za unapređenje proizvodnje cvijeća nedostaje novac i to je najveći problem, tako da je veoma teško obezbijediti značajniju proizvodnju ovog ukrasnog bilja.

Uvoz cvijeća sedam puta veći od izvozaProizvodnja i izvoz cvijeća iz BiH i dalje su neuporedivo manji u odnosu na uvezene količine, a za pet mjeseci ove godine uvezeno je sedam puta više cvijeća nego što je izvezeno.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za pet mjeseci 2011. godine u BiH je uvezeno 5.933 tone cvijeća, u vrijednosti oko 8,7 miliona maraka.

U istom periodu, BiH je izvezla 296 tona cvijeća, ukupne vrijednosti oko 1,2 miliona maraka.

- Cvijeće se u BiH najvećim dijelom uvozilo iz Holandije i Italije, a manjim dijelom iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i Njemačke - naveli su u UIO BiH.

U preduzeću "Paloma grand" iz Banjaluke, koje se bavi uzgojem i prodajom cvijeća na lokalnom tržištu, te izvozom cvijeća u zemlje regiona, istakli su da se na domaćim prostorima veoma malo uzgaja cvijeće.

- Za unapređenje proizvodnje cvijeća nedostaje novac i to je najveći problem, tako da je veoma teško obezbijediti značajniju proizvodnju ovog ukrasnog bilja - navode u "Paloma grandu".

U ovom preduzeću dodaju da su prošle godine ostvarili za nekoliko procenata veći izvoz cvijeća u odnosu na 2009. godinu, kada je potražnja za tom vrstom biljaka zbog uticaja krize, znatno opala. Ističu da ovaj izvoz nije dovoljan, jer se izvozi u zemlje regiona, ali ne i na druga inostrana tržišta.

U Vrtlariji "Šarić" iz Livna, najvećem izvozniku cvijeća iz BiH, ističu da su prošle godine povećali izvoz za oko pet procenata u odnosu na 2009. godinu, kada se svjetska kriza najviše odrazila i na njihovo poslovanje.

- U odnosu na prihode koje ostvaruju privrednici koji se bave ovom djelatnošću u drugim zemljama, u BiH su ti prihodi zaista simbolični, jer se niko u tolikom obimu ne bavi proizvodnjom cvijeća, koju otežava i izrazito velik uvoz iz inostranstva - kaže vlasnik Vrtlarije "Šarić" Ante Šarić.

U prošloj godini iz BiH je izvezeno 257 tona cvijeća, u vrijednosti od 186.000 KM, dok je za isti period u BiH uvezeno čak 1.788 tona cvijeća, u vrijednosti od devet miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik